Nokia 7.2 review: veelzijdig toestel voor vriendelijke prijs (2024)

Nokia is zich alweer enkele jaren aan het terugvechten op de smartphonemarkt. Eén van de speerpunten van hun toestellen is Android One. Deze fijne versie van Android is ook te vinden op de Nokia 7.2. Wat we nog meer van het toestel vinden, dat lees je in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Check de Nokia 7.2 review

Dankzij Android One is de Nokia 7.2 jarenlang verzekerd van updates. Niet alleen beschik je zo over de meest recente Android-versie, ook de beveiliging is altijd op orde. Daarnaast richt de middenklasser van Nokia zich op fotografie. De achterkant biedt dan ook plaats aan drie camera’s.

Maar, de concurrentie in het middensegment is heftig. Weet de Nokia 7.2 zich met zijn adviesprijs van 349 euro hierin staande te houden? Je leest het in deze uitgebreide review.

Mat afgewerkt design

De Nokia 7.2 heeft een coating die bestaat uit meerdere laagjes en is verkrijgbaar in het zwart, groen en zilver. Ons reviewmodel is de zwarte variant, de minst spannende uitvoering van het trio. De plastic finish is mat en het doet wat denken aan een metallic afwerking. Het is niet zo glad als glas, maar ook niet zo stroef als polycarbonaat.

De achterkant biedt plaats aan de camerabult en een vingerafdrukscanner. De powerbutton en volumeknop zijn aan de rechterkant te vinden. Een kleine, leuke feature is dat de powerbutton een wit led-lampje heeft. Die gaat aan als je het toestel aan de oplader hangt. Ook knippert deze bij gemiste notificaties. Het oogt chique.

Aan de bovenzijde vind je de koptelefoonaansluiting en aan de onderkant een usb-c-poort en enkele speaker. Daar komt een prima geluid uit, al wordt het wat blikkerig als het volume omhoog gaat. Ten slotte is aan de linkerzijde nog een fysieke Google Assistent-button te vinden.

De Nokia 7.2 heeft een 6,3 inch-scherm aan boord en is 160mm hoog en 75mm breed. Het is daarmee geen kleine telefoon, al zijn handzame modellen tegenwoordig sowieso schaars. De cameramodule steekt enkele millimeters uit en het toestel heeft afgeronde zijkanten. De knoppen zijn op de juiste plekken geplaatst en geven een fijne respons als je ze indrukt.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Groot scherm met hdr-ondersteuning

Er is gekozen voor een lcd-scherm van 6,3 inch met een resolutie van 2280 bij 1080 pixels. Dit is meer dan genoeg voor de grootte van het display en alles ziet er dan ook scherp uit. Wat wel opvalt is dat de randen aan alle kanten relatief breed zijn. Dit doet een klein beetje af aan het design.

Aan de bovenkant van het scherm is een waterdruppelvormige notch aanwezig met daarin plaats voor de selfiecamera. De kijkhoeken zijn fijn en ook de helderheid scoort veel punten. Als je video’s kijkt worden deze automatisch omgezet naar hdr-materiaal, aldus Nokia. Dit levert een nog betere helderheid op.

Lees ook: Uitleg: Wat is hdr, en wat heb je eraan op je smartphone?

Mooie combinatie van vlotte hardware

Qua interne specificaties zien we de Snapdragon 660-chip van fabrikant Qualcomm. Er is 6GB werkgeheugen aanwezig en 128GB uitbreidbare opslag. Naast het toevoegen van een extra geheugenkaart, kun je ook twee simkaarten kwijt. Qua prestaties heb je door deze combinatie van hardware niks te klagen.

Het toestel voelt vlot aan, wisselt snel van apps en alles werkt zoals je wil. Een veeleisende game als Call of Duty Mobile, draait zelfs prima op de middenklasser. Je moet hiervoor wel de wat teruggeschroefde prestaties voor lief nemen, maar dit mag de pret niet drukken. Een minpunt is dat de Nokia 7.2 bij intensief gebruik, zoals het spelen van games, warm kan worden.

De vingerafdrukscanner is geplaatst op de achterkant: perfect voor je wijsvinger. Deze scanner doet veelal goed zijn werk, maar zo af en toe moest ik mijn vinger twee keer scannen. Mijn vinger raakte in zulke situaties net het uitstekende camera-eiland niet aan. Als je iets grotere handen hebt, kan ik me voorstellen dat zoiets wel zou gebeuren. Tevens is het mogelijk om het toestel te ontgrendelen met behulp van gezichtsherkenning. Dit is wel een stuk minder veilig.

Verder is het niet mogelijk om een andere functie aan de fysieke Google Assistent-knop te hangen. Het is wel mogelijk om de spraakassistent uit te zetten, maar je hebt dan weinig aan de button. Ook zijn er wat gebaren die je kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld over de vingerafdrukscanner om meldingen te openen, of het toestel omdraaien om een oproep te weigeren.

Android One: perfecte software voor de updates

Als je veel waarde hecht aan updates, dan is een toestel dat tot het Android One-programma behoort een logische keuze. Dit zorgt er namelijk voor dat je drie jaar lang verzekert bent van beveiligingsupdates. De Nokia 7.2 is zo’n smartphone. Het toestel wordt uit de doos geleverd met Android 9.0 (Pie), maar ontvangt in de toekomst twee versie-updates. Wel is het nog even afwachten wanneer Android 10 (en in de verre toekomst Android R) voor de Nokia 7.2 wordt uitgerold.

De telefoon was ten tijde van de review voorzien van de beveiligingspatch van september 2019, die van oktober was nog niet beschikbaar. Al met al voelt de software schoon aan, en is bovendien compleet aanpasbaar. Denk hierbij aan het gebruiken van een andere launcher of iconpack. De interface is geheel naar eigen hand te zetten.

Eiland met drie camera’s

De 20 megapixel-frontcamera is in de inkeping aan de bovenkant van het scherm verwerkt, en de mogelijkheden zijn erg uitgebreid.Zo is er een pro-modus aanwezig waarmee je de perfecte selfie maakt. In de normale foto-selfiestand kun je ook kiezen om een foto te maken met de frontcam én camera op de achterkant. Ten slotte is er ook een picture-in-picture-modus aanwezig en kun je een beautyfilter toepassen.

De portretstand van de frontcamera laat je zelfs nog meer verschillende effecten gebruiken. Hierdoor kun je spelen met de scherpte van de persoon en wazigheid van de achtergrond. Diezelfde effecten kun je ook gebruiken bij de camera’s aan de achterkant: mogelijkheden te over dus.

In onderstaande galerij zie je de interface van de camera’s op de achterkant, en tweemaal de interface van de selfiecamera. Bij de rechter afbeelding zie je daarbij ook de mogelijkheden van de portretstand.

Nokia heeft ervoor gekozen om de 7.2 een 48 megapixel-hoofdcamera mee te geven. Deze wordt bijgestaan door een 5 megapixel-dieptesensor voor het meten van afstand. De camerabult wordt compleet gemaakt door de 8 megapixel-groothoeklens. Hierbij geldt: als het licht goed is, zijn de foto’s dat ook. Kleuren worden natuurgetrouw vastgelegd met voldoende details.

Het valt bij de groothoeklens op dat de kleuren niet hetzelfde zijn als bij de primaire camera. Foto’s ogen wat fletser en minder natuurgetrouw, en dat is jammer. Die vlieger gaat ook voor de resolutie van de groothoeklens. Aangezien deze camera maar een resolutie van 8 megapixel heeft, worden er weinig details vastgelegd.

De cameramodule steekt trouwens enkele millimeters uit. Het is dus aan te raden om een beschermhoes te gebruiken. Doordat het eiland in het midden is geplaatst ligt het toestel wel vrij stabiel op een platte ondergrond.

Verder is er een nachtstand aanwezig, waardoor je betere foto’s maakt in slechte lichtomstandigheden. De resultaten van die modus waren wat wisselend. Aan de negatieve kant wordt er soms een soort aquarel-effect toegepast, zoals hieronder te zien is. Kiekjes worden hierdoor wat vager.

Maar de nachtstand heeft ook zijn goede momenten, zoals bij de foto’s hieronder te zien is. Niet alleen de belichting is hierbij veel beter, ook corrigeert de nachtstand gebieden van de foto zijn overbelicht, of juist onderbelicht. Bovendien zijn er meer details vastgelegd.

Accuduur

De 7.2 heeft een 3500mAh-accu aan boord, een normale capaciteit voor een toestel in deze prijsklasse. Opladen gaat via de usb-c-poort aan de onderkant van het toestel. Alhoewel er ‘snelladen’ in beeld komt als je bijgeleverde oplader en kabel gebruikt, is het niet echt snel te noemen.

Het duurt namelijk zo’n drie kwartier om de accu voor de helft op te laden. Om het percentage naar 100 te krijgen ben je zelfs anderhalf uur verder. Verder zijn de accuprestaties niet noemenswaardig goed of slecht. Het einde van de dag haalde ik veelal wel. Meestal had ik nog zo’n 20 procent over. Als je echter wat intensiever gebruikmaakt van de Nokia 7.2 wordt dat lastiger.

Zo kost het ongeveer 15 procent accupercentage om een film van een uur op volle helderheid te kijken. In de praktijk is die helderheid echter veel te fel voor dagelijks gebruik. In werkelijkheid behaalt de Nokia 7.2 een actieve schermtijd van 4,5 tot 5 uur. Hierna moet het toestel weer aan de lader.

Hoewel de prestaties van de processor meer dan goed zijn, had ik op dat gebied toch graag de Snapdragon 675-processor gezien. Deze chip is op een andere, meer verfijnde manier geproduceerd en daardoor iets energiezuiniger dan de Snapdragon 660-processor die nu in het toestel zit. Dat had de accuduur misschien nog wat meer naar de positieve kant kunnen trekken.

Conclusie Nokia 7.2 review

De Nokia 7.2 is een prima toestel voor het middensegment. De behuizing is misschien wat gewoontjes, maar de prestaties zijn meer dan prima voor alledaags gebruik. Daarbij is een flinke rol weggelegd voor de software. Dankzij Android One krijg je op regelmatige basis Android-updates, en dat is fijn. Op cameragebied scoort de Nokia 7.2 ook goed, al zijn er zeker wel verbeterpunten te vinden.

Qua scherm gooit de Nokia hoge ogen. De middenklasser heeft dan misschien geen amoled-scherm, maar alles ziet er scherp en helder uit.De accuduur is prima voor een dag, maar veel langer dan dat wordt lastig. Wel is het jammer dat het laden geen tandje sneller gaat. Al met al maak je met de Nokia 7.2 een prima keuze als je op zoek bent naar een fijne midranger.

Nokia 7.2 kopen

Na het lezen van deze Nokia 7.2 review interesse gekregen om de Nokia 7.2 te kopen? De smartphone heeft een adviesprijs van 349 euro. Natuurlijk is het ook mogelijk om de Nokia 7.2 met een abonnement in huis te halen.

Nokia 7.2 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los refurbished

€ 152,98

Bekijk prijzen

Nokia 7.2 review: veelzijdig toestel voor vriendelijke prijs (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 5990

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.