Isolatiebeton: Ontdek Hier De Voordelen, Soorten & Kosten (2024)

Ben je van plan je woning te renoveren of aan een nieuwbouw te starten? Misschien is isolatiebeton iets voor jou. In dit artikel gaan we dieper in op isolatiebeton en alles wat je erover moet weten. Leer over de verschillende soorten en ontdek hun unieke eigenschappen en toepassingen. Daarnaast bekijken we de kosten en de factoren die deze beïnvloeden.

Wil je meer weten over isolatiebeton? Vraag gratis offertes aan en ontvang advies

INHOUD

Wat is isolatiebeton nu precies?

Isolatiebeton is een soort beton waarin het isolatiemateriaal al is verwerkt. Je kan dus al beginnen met isoleren door jouw vloer aan te leggen met dit beton.

Let op: Isolatiebeton kan een volledige vloerisolatie niet vervangen, maar tegenover gewoon beton kan het je wel een voorsprong geven op vlak van isolatie.

Isolatiebeton versus vloerisolatie

Als je aan een nieuwbouw gaat starten of als je een renovatie plant begrijp je best dat enkel isolatiebeton plaatsen geen goede keuze is. De isolerende eigenschappen zijn niet voldoende om op zichzelf te dienen als volwaardige vloerisolatie.

Om een goede isolatiewaarde te bereiken voor jouw vloer ga je best isolatiebeton combineren met isolatieplaten of spuitisolatie. Deze combinatie zorgt voor eenefficiënteisolatie met een dunne vloeropbouw.

Isolatiechape versus isolatiebeton

Als je een keuze moet maken tussen isolatiechape en isolatiebeton in combinatie met vloerisolatie, is het belangrijk dat je de verschillen begrijpt. Laten we deze opties kort bespreken:

Isolatiebeton is heel voordelig omdat het al isolatiemateriaal bevat en je een voorsprong kan geven vanaf het begin van de vloeropbouw. Enkel dit als isolatie gebruiken is niet genoeg omdat de isolerende capaciteit op zichzelf te laag is.

Het isolerende beton is een goede keuze als je een beperkte opbouwhoogte hebt voor je vloer en als je de dikte van de vloerisolatie wilt minimaliseren.

Bij een gelijke dikte gaat een standaard chape in combinatie met aparte vloerisolatie beter isoleren dan enkel een isolerende chape. Daarnaast is het meestal kostenefficiënter dan een laag isolatiebeton.

Als je voldoende opbouwhoogte hebt voor jouw vloer, dan is deze optie een budgetvriendelijkere keuze.

Isolatiebeton: Ontdek Hier De Voordelen, Soorten & Kosten (1)

Is beton een goede isolatie?

Beton wordt over het algemeen niet gezien als goed isolatiemateriaal. Zeker als je deze vergelijkt met echte isolatiematerialen zoals glaswol, cellulose en andere materialen die specifiek zijn ontworpen voor thermische isolatie. Beton is wel een goede warmtegeleider, dit wil zeggen dat het warmte goed en snel kan overdragen.

Beton heeft wel bepaalde isolerende eigenschappen vanwege zijn massa en dichtheid. Het kan warmte langzaam accumuleren en dan afgeven. Dit heet thermische inertie en kan temperatuurschommelingen verminderen.

Daarnaast kan beton worden aangepast om beter isolerend te worden door het te mengen met isolatiematerialen zoals polystyreen korrels of PUR-granulaten. Zo een mengsel staat bekend als isolatiebeton. Hiermee wordt de isolatiewaarde van beton verbeterd en de warmtegeleiding verminderd.

Puur beton op zichzelf is dus geen goede thermische isolatie, maar het kan worden aangepast om te voldoen aan de isolatiebehoeften van een specifieke situatie.

Hoe goed isoleert schuimbeton de vloer?

Schuimbeton heeft een zeer hoge isolatiewaarde voor vloerverwarming.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Alle voordelen en nadelen van isolatiebeton op een rijtje

Isolatiebeton kan verschillende voordelen en nadelen bieden bij vloerconstructies:

Voordelen

 1. Geen aparte uitvulchape nodig: wanneer je isolatiebeton gebruikt heb je geen aparte uitvulchape nodig om leidingen en buizen weg te werken.
 2. Minder hoge vloeropbouw: isolatiebeton zorgt voor een dunnere isolatielaag. Hierdoor bereik je sneller een hoge isolatiewaarde met een lagere vloeropbouw. Het is ideaal voor situaties met beperkte opbouwhoogte.
 3. Snellere droogtijd: beton versnelt het bouwproces dankzij zijn snelle droogtijd.
 4. Extra hoge isolatiewaarde: isolatiebeton draagt al een beetje bij aan de isolatie van de vloer. Wanneer het gecombineerd wordt met vloerisolatie, zoals isolatieplaten of spuitisolatie, kan je een extra hoge isolatiewaarde halen.

Nadelen

 1. Geen volwaardige vloerisolatie: isolatiebeton op zichzelf is niet voldoende voor een volwaardige vloerisolatie. Je moet deze combineren met andere isolatiematerialen zoals isolatieplaten of spuitisolatie om goede isolatie te garanderen.
 2. Duurder dan standaard chape: het gebruiken van isolatiebeton is duurder dan een traditionele, cementgebonden dekvloer. De toevoeging van isolatiemateriaal en de verbeterde isolerende eigenschappen zorgen voor hogere kosten.
Isolatiebeton: Ontdek Hier De Voordelen, Soorten & Kosten (2)

Hoeveel en welke soortenisolatiebetonbestaan er in België?

1. Isolatiebeton met polystyreenkorrels

Cement en water mengen hier met kleine bolletjes piepschuim en stilstaande lucht. Je geniet van extra isolatie. Daarnaast is dit mengsel ook geluiddempend.

2. Isolatiebeton met PUR-granulaten

Hier is het beton gemengd met PUR-granulaten. PUR wordt gebruikt in veel verschillende isolatiemethoden en staat bekend als een sterk isolerend materiaal.

Daarnaast kan je PUR-granulaat perfect aansluiten op leidingen en afvoerbuizen.

3. Isolatiebeton met argexkorrels

Beton is hier vermengd met argexkorrels tot een celvormige structuur. Er zit lucht tussen de korrels, waardoor het isolatievermogen verhoogt. Het is zwakker dan wanneer beton vermengd is met polystyreenkorrels en PUR-granulaten.

Prijs isolatiebeton 2024

Isolatiebeton is meestal iets duurder dan een traditionele dekvloer. De gemiddelde prijs zit tussen de 30 en 35 euro per vierkante meter (exclusief btw en inclusief plaatsing).

De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type isolerende chape, de totale oppervlakte van de ruimte en de complexiteit van de werken. Je merkt dat de prijs per vierkante meter voordeliger is bij grotere oppervlakten.

De exacte prijs voor jouw project is ook afhankelijk van de vakman. Je vraagt best offertes aan bij verschillende specialisten voor nauwkeurige prijsinformatie. Zo vergelijk je niet enkel prijzen, maar profiteer je ook van hun advies waarmee je de juiste keuze kan maken.

Vraag vrijblijvende offertes en vergelijk prijzen

Wat is de isolatiewaarde van isolatiebeton?

De isolatiewaarde van isolatiebeton hangt af van verschillende factoren, zoals de samenstelling, het gebruikte isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag.

De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in R-waarde. De R-waarde geeft de thermische weerstand van het materiaal aan. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter dat het materiaal isoleert. De massadichtheid is een beïnvloedende factor voor de R-waarde. Daarnaast speelt het type en de hoeveelheid isolatiemateriaal ook een belangrijke rol.

Om de isolatiewaarde te bepalen, neem je best een specialist die de juiste berekeningen op maat maakt.

Isolatiebeton: Ontdek Hier De Voordelen, Soorten & Kosten (3)

Ook interessant voor jou

Er is een breed scala aan vloerisolatiematerialen beschikbaar, zoals vloerisolatie korrels, PUR, PIR en EPS-isolatie. Daarnaast zijn er diverse diktes van vloerisolatie waaruit je kunt kiezen. Je hebt ook de optie voor dunne vloerisolatie, combinaties van chape en vloerisolatie, of isolatieplaten specifiek voor vloerverwarming.

Meer weten? Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes

Heb je interesse in isolatiebeton en ben je benieuwd naar de kosten voor jouw specifieke project? Vul dan ons offerteformulier in en ontvang vrijblijvend offertes van verschillende specialisten.

Vergelijk prijzen, adviezen, werkwijzen en kies zo de vakman die het beste past bij jouw wensen en budget.

Gratis offertes

Volledig vrijblijvend

Erkende vakmannen uit uw buurt

Offerte aanvraag

Wij respecteren uw privacy
Na uw aanvraag brengen we u in contact met de beste leveranciers voor uw aanvraag. Overeenkomstig de europese GDPR wetgeving, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.

Bedankt voor uw aanvraag

 1. Wij bellen u kort op om uw aanvraag samen te controleren en te vervolledigen.
  Zo kunnen we uw aanvraag verzenden naar de meest geschikte specialisten.
 2. De specialisten zullen op hun beurt contact met u opnemen.
 3. Ze werken een gratis offerte uit voor u.
 4. U vergelijkt zonder verplichting en kiest de beste specialist.

< p class="my-3 text-center question-title" > Op zoek naar andere diensten?

Bezoekers die een aanvraag voor %s deden, waren vaak ook op zoek naar andere vakmannen. Ontvang ook gratis offertes voor onderstaande diensten en bespaar tijd en geld:

Zonnepanelen

Dakisolatie

Spouwmuurisolatie

Waterverzachter

Vochtbestrijding

Ramen, deuren en beglazing

Verwarmingsketel

Schoorsteen

Isolatiebeton: Ontdek Hier De Voordelen, Soorten & Kosten (2024)

FAQs

Isolatiebeton: Ontdek Hier De Voordelen, Soorten & Kosten? ›

Isolatiebeton kost iets meer dan een traditionele dekvloer. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 30 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

Wat kost Isolatiebeton? ›

Isolatiebeton kost iets meer dan een traditionele dekvloer. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 30 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

Wat is isolerend beton? ›

Wat is isolatiebeton of schuimbeton? Isolatiebeton of schuimbeton is isolerend schuimbeton. Het bestaat uit cement, zand, water en een schuimmiddel. Isolerend schuimbeton is een steeds aantrekkelijkere optie om vloeren in renovatie- en nieuwbouwprojecten te isoleren.

Welke vormen van vloerisolatie zijn er? ›

welke soorten vloerisolatie bestaan er?
 • PUR-PIR.
 • gespoten PUR.
 • minerale wol.
 • rotswol.
 • EPS.
 • EPS-isolatiechape.
 • XPS.
 • resolschuim.

Welke isolatie onder afwerkvloer? ›

Isolatieplaten van piepschuim zijn een goed alternatief. Net zoals het hardschuim is het materiaal waterafstotend, omdat de ruimtes onder de vloer vaak vochtig zijn.

Wat is duurder beton of schuimbeton? ›

Wat is duurder, schuimbeton of beton? Traditioneel beton is over het algemeen goedkoper dan schuimbeton vanwege de eenvoudigere productiemethode en de ruimere beschikbaarheid van de grondstoffen.

Hoe duur is isolatie per m2? ›

De prijsindicatie van gevelisolatie ligt ver uit elkaar. Spouwmuur isolatie kost rond de €15 per m2 terwijl het isoleren van de binnen- of buitengevel al snel €100 tot €130 kost. Voor vloerisolatie betaal je gemiddeld 30 euro per m2. Het isoleren van de kruipruimte kost €20 tot €25 euro per m2.

Wat zijn de nadelen van schuimbeton? ›

Wat zijn de nadelen van schuimbeton?
 • Vereist een goede voorbereiding. ...
 • Mogelijk bijkomende kosten voor graafwerkzaamheden en verwijderen van balken. ...
 • Ruimte enige tijd niet beschikbaar. ...
 • Storten afhankelijk van weersomstandigheden. ...
 • Niet geschikt als dekvloer. ...
 • Kruipruimte niet meer bereikbaar.

Wat is de beste isolatie onder de vloer? ›

Bij vloerisolatie via de kruipruimte ga je best voor isolatieschuim. Isolatieplaten of -dekens kunnen, maar zijn moeilijker te plaatsen. Bij bodemisolatie zijn isolatiekorrels of -schelpen de beste vloerisolatie. Bij isolatie langs de bovenzijde van de vloer kies je best isolatieschuim.

Hoe dik betonvloer isoleren? ›

Minimale dikte betonvloer op isolatie – 9 centimeter

Voor een vloeropbouw van een constructievloer met daarop isolatie is een minimale dikte van 9 centimeter nodig. Op isolatie is 9 centimeter nodig omdat de betonvloer anders hol kan gaan klinken.

Wat is de goedkoopste vloerisolatie? ›

Bodemisolatie is in de regel de goedkoopste methode van vloerisolatie. Maar deze vorm van vloerisolatie is ook het minst energiebesparend. Hierdoor is de terugverdientijd een stuk langer. Bodemisolatie wordt eigenlijk alleen gedaan als de kruipruimte te laag is om te isoleren.

Hoe dik moet je vloerisolatie zijn? ›

Dikte isolatiemateriaal
IsolatiemateriaalDikte nodig voor Rd-waarde 3,5
Glaswol en steenwol13 cm
Vlasplaten15 cm
Thermokussens (Rd: 4,2 - 4,4)3 luchtkamers
Meerdere lagen isolatiefolie met luchtkussens14 cm
4 more rows

Wat is de dunste vloerisolatie? ›

De beste dunne isolatie is PIR, isolatiefolie of kooltherm. Meestal volstaat PIR als dunne isolatie, omdat PIR een hoge isolatiewaarde heeft. Isolatiefolie wordt gebruikt als u echt superdunne isolatie nodig heeft. U heeft dan nagenoeg geen ruimte, maar wilt toch goed isoleren.

Wat is de beste isolatie voor een betonvloer? ›

Steenwol vloerplaten van Rockwool zijn heel geschikt voor zwevende vloeren, u isoleert op de bestaande betonvloer. Ze hebben een hoge draagkracht en zijn erg stijf, wat perfect is voor een vloerplaat. Steenwol vloerplaten bieden daarnaast warmte- én geluidsisolatie, dus ze dragen veel bij aan uw wooncomfort.

Wat zijn de nadelen van vloerisolatie? ›

Veelgehoorde nadelen van vloerisolatie:
 • Vloerisolatie is duur.
 • Het plaatsen geeft veel overlast.
 • Leidingen moeten worden verplaatst.
 • Isoleren is niet goed voor de gezondheid.
 • Vloerisolatie zorgt voor slechte ventilatie.
 • Het heeft nauwelijks effect.
 • Vloerisolatie is niet duurzaam.
Jan 10, 2018

Wat kost een m3 schuimbeton? ›

Schuimbeton kost 95 euro per m3. Gewone beton 150 per m3. Schuimbeton geeft isolatie en gewonen beton niet. Schuimbeton is een vloeibaar mortel dat bestaat uit: cement (eventueel verschillende soorten), fijn zand, water, schuimmiddel en soms eventuele vulmiddelen (poederkoolvliegas - steenmeel).

Wat kost gasbeton per m2? ›

Voor de dunnere blokken betaal je tussen de 43,5 à 60 euro per m². Voor de dikkere variant tel je tussen de 87 à 117 euro per m² neer."

Hoeveel kost schuimbeton per m3? ›

Schuimbeton kost 95 euro per m3. Gewone beton 150 per m3. Schuimbeton geeft isolatie en gewonen beton niet. Schuimbeton is een vloeibaar mortel dat bestaat uit: cement (eventueel verschillende soorten), fijn zand, water, schuimmiddel en soms eventuele vulmiddelen (poederkoolvliegas - steenmeel).

Wat kost isolatie per m2? ›

Gemiddeld mag je voor buitengevelisolatie rekenen op een prijskaartje van 100 à 150 euro per m² (incl. btw, plaatsing en afwerking gevel).

Hoe dik moet schuimbeton minimaal zijn? ›

De minimale aanbevolen dikte van schuimbeton is 10 cm, maar voor een betere isolatie en effectiviteit kan de dikte variëren. Bij vloerrenovaties wordt doorgaans een dikte van 25 cm aangeraden, terwijl in nieuwbouwwoningen een dikte van 39 cm vaak wordt toegepast om maximale isolatie en sterkte te garanderen.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 6118

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.